Bra att veta

Bra att veta

ATT KÖPA HUS / BOSTAD I SPANIEN

1. Varför köpa bostad i Spanien?

Spanien har ett behagligt klimat i jämförelse med norra Europa och en jämnare ljusfördelning året om gör livet behagligt. Landet har också en fullt utvecklad infrastruktur för turism och nöjen. Det är en kort flygresa dit och Spanien är medlem i EU och det innebär att det i sort sett tillämpas samma regler som i Sverige när man köper en bostad.

2. Vad är det som lockar de flesta svenskar att köpa bostad i Spanien?

Klimatet och framför allt att det är ljust nästan året om. Bra mat och fina varma sandstränder.

3. Vilka är de mest populära områdena?

Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Cálida, Mallorca samt Kanarieöarna.

4. Vilka köper bostad i Spanien?

Åldersgruppen över 50 år är fortfarande i majoritet bland dem som köper boende där. Men på senare år har även åldersgruppen 35–40 börjat köpa semesterbostad i Spanien i stället för att äga en sommarstuga där. Flera har flyttat dit och arbetar därifrån.

5. Hur ser bostadsmarknaden ut för närvarande?

Bostadsmarknaden skiljer sig beroende på om man köper en bostad i inlandet eller vid kusten. Inne i landet är det övervägande spanjorer som köper bostäder medan kusten har en mer internationell prägel.

Nu när inflationen ökar har prisutvecklingen bromsat upp. Antalet nybyggen har minskat i jämförelse med tidigare år, vilket balanserar utbud och efterfrågan. Det är svårt att förutse hur bostadsmarknaden vid kusten i Spanien kommer att utvecklas den närmaste tiden. Det beror på vilka ekonomiska faktorer man tar hänsyn till och vilka områden som omfattas av i analysen.

6. Hur går det till när man ska köpa bostad i Spanien?

På bostadspriset i Alicante, Málaga och Mallora tillkommer cirka 13% därav 10 % moms plus cirka 3% kostnader för bostadsköpet: Juridiskahandlingar, Notarieavgift för Lagfarten, stämpel, fastighetsregister och med mera. Cirka 21% moms läggs på garages pris om det köpes separat.

7. Vad ska man tänka på när man ska köpa en bostad i Spanien?

Man får bestämma sig för ett område där man vill bo och sedan låta vår expert visa runt i området. 

8. Vad är skillnaden mellan att köpa bostad i Spanien och i Sverige?

Spanien har ett annat system och därför är det mycket viktigt att ta hjälp av en mäklare som kan vägleda dig genom den juridiska processen. Dessutom granskas hela affären av en notarius publicus utöver jurister och mäklare.

9. Hur går budgivningen till?

I Spanien har man sällan flera spekulanter på samma objekt. Man har ett utsatt pris och man kan lämna ett bud under det utsatta priset och därefter förhandlar mäklaren vidare med säljaren för att komma överens om slutpriset. För nyproducerade bostäder gäller fasta priser. Däremot är upp till mäklare att bjuda på någon förmån.

10. Handpenning/reservationsavgift. Hur mycket kontantinsats måste man ha?

I samband med kontraktsskrivning vid en andrahandsförsäljning ska du som köpare betala en handpenning. Normalt är handpenningen 10 procent av köpesumman. Den slutliga betalningen sker oftast på tillträdesdagen hos Notarius.

Om du köper nyproduktion upprättas ett reservations avtal med bolaget. Ofta betalar man en reservation/handpenning som är cirka 10,000 EUROS. Om köpare ångra sig kan enligt spanska praxis förlorat denna summa. Handpenning betalas ofta med kreditkort och övriga betalningar via banks överföringar eller bankcheck.  Efter köpeavtal signerings har köpare 2–3 veckor på sig att påbörja betalningarna dvs 40 procent eller mer under hus byggnation och resterande summan vid tillträdesdagen hos Notarius Publicus i Spanien.

11. Kan man ta banklån i Sverige för att köpa bostad i Spanien?

Man kan inte ta ett banklån i Sverige med en bostad i Spanien som säkerhet. Man kan låna på sin egen bostad i Sverige om man har en villa eller en bostadsrätt och då går det ofta att ordna ett banklån i Sverige. Däremot kan man ta ett banklån i Spanien och använda den tilltänkta bostaden som säkerhet. Hur mycket man får låna beror på bostadens värde samt förstås dina inkomster och skulder. Huvudregel är att spanska banker ofta inte beviljar lånet när dina levnadskostnader och skulder överstiger 30% av din inkomst. Det kan finnas lite skillnaden på kravet mellan dem så klart.

12. Skatter

Numera är det 10 procents mervärdeskatt (IVA) på nyproduktion, en engångsskatt, och 10 procent på övergång av egendom (ITP) från en person till en annan när du köper en bostad i Spanien. Skatterna kan variera mellan olika områden.

Du betalar ingen fastighetsskatt i Sverige men i Spanien betalar du en kommunal fastighetsskatt som baseras på taxeringsvärdet. Skattesatsen varierar mellan olika kommuner och ligger på 0,4 – 1,1 procent. Du betalar även en statlig förmögenhetsskatt om cirka 0,5 procent som också baseras på bostadens taxeringsvärde.

13. Lagfarten

I Spanien utfärdas en lagfart för bostadsköpet. Det gäller äganderättsform, dvs man äger fullt sin bostad. Lagfarten utfärdas av notarius publicus och sedan registreras egendom hos spanska lantmäteri.

Vi samarbetar med väletablerade fastighetsjuristbyrå som behärska bland andra svenska, engelska och andra språk för att säkerställa affären.

14. Hur stora är de löpande driftskostnaderna?

Driftskostnaderna för din bostad i Spanien beror naturligtvis på vilken typ av bostad du köpt och hur mycket du nyttjar den. En försiktig beräkning av den totala driftskostnaden för en lägenhet med 3 rum är cirka 100 – 150 EUR per månad beroende på om det är nyproduktion eller en begagnad bostad. Kostnaden inkluderar bland annat samfällighetsavgift (Comunitarios), el och vatten, hemförsäkringspremie och fastighetsskatt (ibi som betalas till SUMA en gång om året). 

15. Juridisk hjälp

För fullständig juridisk hjälp rekommenderar vi att du låter oss sätta dig i kontakt med en oberoende spansk-svensk advokatfirma. Kunder som är registrerade hos vårt företag Hem i Solen erbjuds 35 minuters kostnadsfri rådgivning för att våra kunder ska känna sig säkra och få svar på sina frågor. 

Vanligtvis är kostnaden för juridiska handlingar mellan 1,2 och 1,5 procent av bostadspriset och räknas som en naturlig del av köpkostnaderna. Tillsammans hjälper vi dig med att:

  • Skaffa ett registreringsnummer från den spanska myndigheten (NIE) för bostadsköpet.
  • Öppna ett bankkonto för att betala via autogiro och skatter och för att få inkomster.
  • Granska all dokumentation för förvärv.
  • Förbereda lagfartens handlingar för en notariuspublicus.
  • Registrera egendom hos de spanska myndigheterna.
  • Skriftens sigill.
  • Hantera hemförsäkring, vatten- och el-abonnemang. Kort sagt, alla formaliteter så att du får titeln på fastigheten och nycklarna och inte behöver oroa dig för byråkratiska frågor.
WhatsApp